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ADDENDUM NO. 1 
CSP # 18-0111 

 
Date:  October 19, 2018 
 
To:   All Interested Parties 
   
From:  Grady Garrow, CPPB 
  Buyer 
 
      
Re: CSP No. 18-0111 Wallisville Road Siphon Improvements 
 
  
The following additions, deletions, changes or clarifications to CSP No. 18-0111 are hereby made 
a part of the originally issued documents for the above referenced project as fully and as 
completely as though the same were included therein. 
  
Questions and Responses 
 
Q: Please confirm that the Environmental Inspection to be performed prior to right of way 
preparation is in the owner’s scope. 
 

- A: Please refer to the following note included in the project plans and specifications:  
 

To ensure compliance with the Migratory Bird Treaty Act, vegetation clearing 
will occur outside the general bird nesting season (March to August) or a survey 
will be conducted, prior to clearing, for active nests. Any vegetation or bare 
ground within at least 25 feet of occupied nests should not be disturbed until the 
eggs have hatched and the young have fledged. Construction activities should be 
excluded from a minimum zone of 100 meters surrounding any raptor nests from 
February 1 through July 15 in order to avoid disturbance to raptor nests;  

 
Any surveys or other activities required to ensure compliance with this requirement 
shall be the responsibility of the Contractor. 
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Q: Please confirm that the owner will provide successful contractor a lay down yard to store 
materials and equipment. 

 
- A: All work and material/equipment storage shall occur within SJRA easement 

boundaries as shown on the drawings.  The Contractor is responsible for securing any 
additional temporary construction easements if Contractor determines additional 
areas are necessary to perform the work. 
 

Q: Please let us know whether it is possible to de-energize the power lines at ROW, if 
required. If yes, we request the owner to get necessary permits/approvals from the power 
company. 

- A: It is the Contractor’s responsibility to coordinate with local utility providers to 
determine if de-energizing power lines is possible and regarding any 
bypass/relocation of utilities required by Contractor based on their means and 
methods. 

Q: Appears that this project is specified for only a “Centrifugally Cast” FRPM pipe. Flowtite 
FRPM is a “filament wound” FRPM which meets the ASTM standards which are specified 
in Section 33 31 13.13 of the project specifications with exception to the term “Centrifugally 
Cast” nomenclature. Both Centrifugally Cast and Filament wound FRPM are covered by 
the ASTM’s which are in this specification. Is Flowtite allowed to bid this project as it meets 
the specification with exception to this “centrifugally cast” nomenclature? 

- A: Refer to Section 6.02.5 of Specification Section 00 72 00 – General Conditions of 
the Contract for information on substitutes and “approved equal” items. Contractors 
shall submit their proposal based on the current Project Specifications however, the 
awarded Contractor may elect to submit a product substitution request to the 
Principal Architect/Engineer for review of that material or item as an “approved 
equal” for the project.    

Q: In Specification Section 01 57 23.02, paragraph 1.5 I states "Provide environmental 
monitoring wells...to provide adequate observations...of possible containment transport from 
contamination sources into work area or ground water control system." Please clarify if this 
is required and if there are any environmental concerns that contractors should know about. 
 

- A: Environmental monitoring wells will not be required for this project. However, 
the contractor will be responsible for providing ground water control systems as 
needed for construction.  Contractor shall install piezometers to monitor 
groundwater levels and shall provide adequate number of piezometers at proper 
locations/depths as required to provide meaningful observation data.  Contractor is 
required to size piezometers and screens/filter material to allow for effective 
monitoring. 

 
Q: What is the anticipated WSE at the Wallisville siphon while flowing the stated maximum 
19.5 MGD? 

 
- A: There is not sufficient data available to estimate the anticipated water surface 

elevation at the Wallisville siphon for a flow rate of 19.5 MGD. The care of water 
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system shall be designed and constructed by the Contractor and is required to pass 
a maximum flow of 19.5 MGD. If the Contractor elects to use the existing siphon 
pipe in its current condition for care of water, the Contractor will be required to 
maintain head loss and water surface elevations consistent with existing operations 
(see response to next question for more information about existing flow conditions).  
If the Contractor elects to construct a new system for care of water or to add on to 
the existing system, the contractor will be required to maintain head loss across 
siphon of 1 foot or less, while also maintaining a maximum upstream water surface 
elevation below 36 ft-msl.  The condition of the existing siphon pipe is unknown and 
may contain debris and sediment. 

 
Q: To further understand the canal flows and how they might impact the care of water design 
and budget, can the Owner/Engineer provide an upstream WSE, headloss delta between the 
Upstream and Downstream headwalls, and the associated flow rate through the existing 
siphon when these measurements were taken? 
 

- A: On February 21, 2018, survey indicated an upstream water surface elevation of 
34.5 and a downstream water surface elevation of 34.3 (indicating approximately 0.2 
feet of headloss) at the existing Wallisville Road Siphon at an estimated flowrate of 8 
to 9 MGD. SJRA does not have definitive flow monitoring capabilities at this location 
and the flowrate is estimated based on an average diversion rate of SJRA’s 
downstream customer when the survey was performed.  It should also be noted that 
the downstream water surface elevation may vary depending on how SJRA operates 
siphons downstream. 
 

Q: In reference to Section 21.1 of Specification Section 00 21 13.02 – Instruction to Offerors, 
Does the bound copy with original signatures mean a copy of the unbound proposal with the 
signature on it OR does the bound copy need to also have original signatures on it as well? 
 

- A: Both copies need to include original signatures. 
 
Q: In reference to Section 21.6 of Specification Section 00 21 13.02 – Instruction to Offerors, 
Is this attested signature requirement for corporations just for the Proposal Form (00 41 
00.02)? If so, where would the secretary attest?  There is not a section on the form to attest.  
 

- A: Only those forms/documents that include an attest line on them require an attested 
signature. 

 
Q: In reference to Section 21.1 of Specification Section 00 21 13.02 – Instruction to Offerors, 
Do we need to turn in a hard copy of the financials or just include the financials on the flash 
drive?  
 

- A: Financials are typically provided in a sealed separate envelope and opened only if 
Contractor is being considered for award. The evaluation of Contractor financials is 
Pass or Fail, and does not contribute to the overall points awarded during the 
Competitive Sealed Proposal review/ranking process. 
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Q: In reference to Section 21.4.11 of Specification Section 00 21 13.02 – Instruction to 
Offerors, “Any other Documentation required by the terms of this Competitive Sealed 
Proposal”, Does this mean all the documents in 9.2 Table of Criteria? 
 

- A: Yes, This would include any other documentation necessary for the ranking of the 
Completive Sealed Proposals. For example, this would include the Contractor’s Care 
of Water Plan. 

 
Q: In reference to Section 21.6 of Specification Section 00 21 13.02 – Instruction to Offerors, 
Does this only apply to the Offeror’s Bond (00 43 13)? There are no other documents in this 
proposal that have a signature line for a secretary to attest.  If there are other documents 
that need to be attested, please provide which documents need to be attested if bidding as a 
corporation. 
 

- A: Only those forms/documents that include an attest line on them require an attested 
signature. 

 
Q: In reference to Table 12 of Specification Section 00 21 13.03 – Statement of Qualifications, 
How many projects (on Table 12) do we need to list for each key personnel we are proposing? 
 

- A: There is no requirement for number of projects to be listed on Table 12, but three 
(3) projects is recommended. 

 
Q: In reference to Table 11 of Specification Section 00 21 13.03 – Statement of Qualifications, 
“2. Provide information on the proposed key personnel, project experience and a description 
of past relationship and work experience for each subcontractor listed above using the 
Project Information forms.” Which forms are included in the project information forms that 
we have to provide for our subcontractors? 
 

- A: Key personnel information and their project experience of any proposed sub-
contractor(s) that may be utilized should be included. Contractor may utilize Table 
12 which would show the project experience, and Table 6 which would list key 
personnel for the proposed sub-contractor(s). Resumes of the proposed sub-
contractor(s) project manager may also be submitted. 
 

Q: In reference to Table 12 of Specification Section 00 21 13.03 – Statement of Qualifications, 
Do we have to fill out Table 12 for the alternate candidates we are using or just the primary 
candidates? 
 

- A: Only primary candidates is required, alternate candidates is optional. 
 
Q: Can you increase the page limit for the resumes? We are being asked to provide a lot of 
information and just being limited to one page. 
 

- A: Resumes for key personnel may contain up to two (2) pages and describe general 
education, qualifications, and project experience. Additional and more detailed 
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information shall be included using the provided Tables included in Specification 
Section 00 21 13.03 – Statement of Qualifications.  

 
Q: Is the contractor allowed to revise the traffic control plan to install two by pass lines 
below E Wallisville Rd? The traffic control plan would include maintaining one lane of 
traffic at all times with flagging. If allowed to install lines below Wallisville Rd, can those 
line be left in place and at what depth do these lines need to be buried? 
 

A: No; Harris County will not permit open excavation of E. Wallisville Rd or lane 
closures for this project. Per Harris County requirements, Contractor will not be 
permitted to install lines below E. Wallisville Rd via open excavation.  Approval 
from Harris County will be necessary to install any other permanent or temporary 
features beneath the road other than siphon pipes as shown in the Drawings. 

 
Q: In reference to Tables of Specification Section 00 21 13.03 – Statement of Qualifications, 
Are we required to list alternate candidates? 
 

- A: Yes, alternate candidates for the project should be listed and information 
provided where indicated on the Tables. 

 
 
All provisions which are not so amended or supplemented remain in full force and effect. 
 
Please acknowledge receipt of this addendum with signature and date and return with completed 
Proposal/Quotation. Failure to do so may cause your Proposal to be considered non-responsive. 

 
Receipt of this Addendum No. 1 is hereby acknowledged 

 
             
Authorized Signature        Date 
 
           
Company Name 
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